W związku z podpisanym 6 sierpnia 2018 trójstronnym porozumieniem o wzajemnej współpracy między Uniwersytetem Gdański, Polskim Związkiem Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu (PZZHIPD) oraz Techtransbalt Sp. z o. o. dnia, 10 września odbyło się pierwsze seminarium dla biznesu realizujące cele postanowienia.
W ramach trwającej na UG międzynarodowej konferencji naukowej 4th Congress of Baltic Microbiologists, dnia 10 września na Wydziale Biologii zorganizowane zostało seminarium naukowe dla hodowców i producentów mięsa drobiowego, zatytułowane:
„SUPERFOODS – Wykorzystanie bakteriofagów w przemyśle spożywczym – innowacyjne metody ograniczenia patogennych bakterii w produkcji i dystrybucji żywności.”
Seminarium składało się z trzech wykładów, w tym jeden z naszych pracowników:
W seminarium wzięła udział delegacja dwudziestu członków PZZHIPD z różnych regionów Polski, którym zależy na doskonaleniu metod hodowli oraz poprawie jakości mięsa drobiowego. Przedmiotem dyskusji były przyczyny występowania oraz metody ograniczenia patogennych bakterii w produkcji i dystrybucji żywności, będące przedmiotem badań pracowników naukowych PAN oraz UG, a jednocześnie potencjalnie użyteczne dla producentów żywności.
W trakcie seminarium omawiane były założenia i możliwości uruchomienia procesu komercjalizacji wyników prac badawczo-rozwojowych realizowanych przez pracowników naukowych PAN i UG. W chwili obecnej trwają prace przygotowawcze prowadzone przez Techtransbalt - Spółkę Celową Uniwersytetu Gdańskiego - skupiające się na analizach potrzeb rynkowych oraz uwarunkowaniach formalnych obrotu preparatami używanymi w produkcji rolno-spożywczej.